söndag 4 oktober 2015

Kanelbullens dag


Bullar i frysen är nästan lika väsentligt som mjölk i kylskåpet. Alla uppskattar det, det passar både till vardag och till fest, till vuxna och till barn, det är genuint och väldigt hemtrevligt! Idag, på självaste Kanelbullens dag, passade jag på att baka lite nya bullar. Det är inte mycket som går upp emot att känna hur den söta, fylliga doften från nygräddade bullar sprider sig i huset. Både barn och vuxna brukar snabbt vara framme för att få en smakbit =).

Idag har det varit en varm och vacker höstdag här hemma och barnen ville gå ut på picknick. Det passade ju väldigt bra med nybakta bullar i picknick-korgen. 



De roliga colaflaskorna tog jag och min man med oss hem från USA när vi var där i våras. Barnen älskar dem och vill alltid ha sin dricka i dem när de ska gå på utflykt. De kommer ju verkligen till sin rätt med matchande papperssugrör och servetter!



Jag spontanbakar oftast. Det leder ibland till att jag mitt i baket upptäcker att alla ingredienser inte finns hemma... Där vi bor är inga affärer öppna på söndagar, så då får man improvisera. Man tager ju som bekant vad man haver, och allt går att lösa! Strösocker på toppen visade sig gå alldeles utmärkt.

Hoppas du också få chans att njuta av goda kanelbullar idag. 

Här kommer receptet:

Kanelbullar
35 st

Degen:
150 gr smör
5 dl standardmjölk
50 gr jäst för söta degar
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
ca 1,4 dl vetemjöl

Fyllningen:
150 gr rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
ca 2 msk kanel

1 ägg till penslingen
toppa med pärlsocker eller annat efter tycke och smak

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken. Låt blandningen bli 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll därefter i det ljumna degspadet. Rör runt med träslev tills all jäst löst sig. Häll i de torra ingredienserna - socker, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta degen en god stund tills det är rikligt med glutentrådar och den helt släpper ifrån kanten. Jäs degen under bakduk, ev under plastfolie ca 25-30 minuter. Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den. Tillsätt ev något mer mjöl. Kavla ut till en rektangel. Bred över det rumsvarma smöret. Strö över rikligt med kanel och sedan socker. Vik in den övre kanten och gör en lång rulle. Skär i bitar - ca 35 st och lägg på plåtar. Lägg över bakduk och låt jäsa ytterligare 20-30 minuter. Innan de går in i ugnen penslas bullarna med uppvispat ägg och toppas därefter med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen på 225 graders värme ca 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad roligt att du har hittat hit! Lämna gärna en kommentar, fråga eller uppmuntran, så blir jag glad!