Om två veckor är det fredagen innan första advent. I fönstren lyser stjärnor och stakar, julhandeln är i full gång, och om man är som jag så bara njuuuter man! Eller?
Jag är fullkomligt jultokig. Jul är den bästa tiden på året och finns det något jag inte är villig att kompromissa med så är det saker som bidrar till julstämningen. Jag och min familj älskar att laga julmat, koka godis, baka, pyssla, pynta, rimma. I min värld är genvägar till julstämningen något jag helst undviker. Jag har full respekt för er som letar efter dessa genvägar - och tro mig - ibland vore det kanske klokare och hälsosammare för mig också, men det tar emot. Så. För att undvika att drabbas av den berömda julstressen har jag insett att det krävs planering. Nyckeln till julfrid är förberedelser och framförhållning. Och hemma hos oss börjar förberedelserna i november.
Så här brukar det gå till - I början av november tar jag fram några julmagasin, tänder ljus och värmer på lite glögg. Sen sitter jag och myser och låter längtan till jul (som jag oftast försökt att mota någon månad) få sprida sig i kroppen. Då, när rätt stämning infunnit sig, tar jag fram papper och penna och börjar planera. Vad ska göras? Vad kan göras tidigt, vad måste vänta till sista dagarna? Hur kan jag få med alla moment som är viktiga för mig - utan att stressa ihjäl mig? Går det att skapa en balans? Min erfarenhet är att om man börjar i god tid hinner man med det man vill och man hinner också njuta längs vägen.
Så här ser min planering ut i år:
Första halvan av november:
- Planera och förankra planeringen med maken (Viktigt!)
- Fotografera till julkort, beställ dem och adressera kuvert. (då slipper du i panik göra detta kl. 17.30 den 15 december innan postlådan töms)
- Börja baka småkakor. Om det är någon gång man vill ha sju sorters kakor i frysen är det under advent och jul. Det är perfekt att göra allt som klarar att frysas under november!
- Baka Lussekatter. Ofta blir det något ytterligare bak senare när vi inser att vi ätit upp Lussebullarna snabbare än planerat, men bakar man dem nu har man iallafall gjort grundbaket.
- Börja köpa julklappar. Vissa saker kanske ska beställas på nätet. Gör det nu! Då sprider du på kostnaderna och riskerar inte att det är slutsålt en vecka före julafton.
- Fixa barnens adventskalender. Om du vill köpa en färdig kalender - varför vänta, köp den nu. Om du vill pyssla en själv och slå in 24 små paket så tar det ofta längre tid än man tror. Börja i god tid och avsätt flera tillfällen!
- Fortsätt att baka - småkakor och bröd som inte behöver serveras nybakt.
- Förbered mat som går att frysa och som man värmer på till julbordet - exempelvis köttbullar, jansson
- Baka pepparkakor
- Innan första advent - sätt upp utebelysning, köp julblommor, byt gardiner, sätt upp stjärnor och ljusstakar i fönstren.
- När du ändå tar fram adventsgrejerna - passa på att leta fram barnens luciakläder och annat som du vet att ni behöver närmsta veckorna - inventera om något behöver köpas nytt, lagas osv.
- Se till att du har gott om ljus hemma, glögg och annat som bidrar till stämningen!
Första halvan av december:
- Stora julstädningen vill man inte ha dagarna före jul - gör det nu och underhåll det bara sen.
- Fortsätt köpa julklappar. Portionera ut det lite i taget. Julhandeln är ofta ganska mysig, men inte om man har tidspress eller helt slut.
- Lägg julkorten på lådan.
- Under den här perioden ligger ofta merparten av olika julavslutningar, luciafiranden osv. Det kan bli kännbart om man som vi har flera barn i skolåldern. Därför kan det vara knepigt att boka upp alltför många göromål under de här veckorna.
- Pepparkakshus tycker jag är jätteroligt. Om det ska vara lönt tycker jag att det behöver komma upp före Lucia. Ska man baka från grunden behöver man avsätta minst en halv dag.
Veckan före jul:
- Koka julgodis. Jag vill ofta ha många sorter, så jag brukar avsätta två kvällar till detta. Jag har också insett vikten av att planera vad som är smidigt att göra barnen är med och vad jag helst (för att undvika olyckor och hysteri i största allmänhet) vill göra när de har gått och lagt sig.
- Komplettera med julblommor. Man vill ju ha hyacinter som blommar på julafton och kanske någon mer grupp nu när det verkligen börjar närma sig.
- Börja slå in klapparna.
- Julpynta. Nu ska det där sista piffet fram. Så höj volymen på julmusiken och gå "all in"!
- Köp julgran, helst en nyhuggen så slipper man irritera sig på att den barrar redan på julafton.
- Klä granen. Detta är inget man gör när man har bråttom. Precis som allt annat blir det roligast om man lägger ner mycket tid och kärlek på det.
Julveckan:
- Köp de sista julklapparna
- Nu är det dags att göra den där julmaten som inte gick att förbereda i november. Skinka, leverpastej, paté, sillar osv. Hos oss är det min man som ansvarar för detta. Jag sköter mest sötsakerna =).
- Fortsätt slå in klappar. Har man varit disciplinerad och följt planeringen har man kanske tid att dekorera dem lite extra, det tycker jag är jätteroligt.
- Prata om vem som ska vara tomte. Och om lotten faller på dig - förbered kostymen nu så slipper du på julaftons förmiddag.
- Om nu allt gått som planerat är allt klart den 22 december. Det innebär i så fall att 23 december - dan före dan - kan jag bara ägna mig åt att mysa, njuta och rimma.
Oj vad långt det blev, det är mycket som ska göras innan jul =). Lycka till med din julplanering! Oavsett ambitioner så är det viktigaste att alla - på sitt sätt - upplever lite julfrid. Det är gott för själen. Kram på er
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad roligt att du har hittat hit! Lämna gärna en kommentar, fråga eller uppmuntran, så blir jag glad!